Σκοπός του blog αυτoύ είναι να προβάλουμε: Χρήσιμες καλές ιδέες Νέα για θέση εργασίας Kαλά νέα Πληροφορίες για μια προσφορά Προσφορές που είναι σίγουρα πολύ καλές. (για υπηρεσίες, για εστιατόρια, για ρούχα-παπούτσια, για συσκευές, για οτιδήποτε) Μια καλή ιδέα για διασκέδαση Μια καλή πρόταση για εκδρομή
Aυτό το blog είναι μια ιδέα του Αλέξανδρου Γιατζίδη mail:ayiatzides@medlab.gr
.

ΟΜΑΔΑ FACEBOOK

ΟΜΑΔΑ FACEBOOK
ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ 1821


Η γωνιά της Ιστορίας (οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνονται πλέον κάθε Κυριακή):

ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ 1821
(Πηγή: "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" της Εκδοτικής Αθηνών)

Η Επανάσταση του 1821 και η έναρξη του Αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία, δεν αφήνει, όμως, αδιάφορη την Ελληνίδα γυναίκα, η οποία δεν παρέμεινε απαθής στο περιθώριο, δεν υπήρξε απλός, σιωπηλός θεατής της Ιστορίας. Όπως βλέπουμε εμείς οι μεταγενέστεροι των γεγονότων στις ιστορικές πηγές, η Ελληνίδα συμμετείχε δυναμικά και αποφασιστικά στα πολεμικά γεγονότα, ανέπτυξε πρωτοβουλίες και γενικά, είχε μία ουσιαστική συμβολή στην εξέλιξη του Αγώνα.
Αυτή η συμμετοχή, δεν περιορίζεται μόνο σε ορισμένες επώνυμες γυναίκες. Το σύνολο των Ελληνίδων πάλεψε για την κοινωνική και εθνική απελευθέρωση του Έθνους, όπως μαρτυρεί πλήθος δημοτικών τραγουδιών και αφηγήσεων της εποχής.
Σουλιώτισσες και Μεσολογγίτισσες, Ρουμελιώτισσες και Μωραΐτισσες, Μακεδονίτισσες και Κρητικές, Χιώτισσες και Ψαριανές και Κασσιώτισσες, Ηπειρώτισσες και Δωδεκαννήσιες και οι άλλες νησιώτισσες, γυναίκες που έμειναν άγνωστες και γυναίκες που ξεπέρασαν την λήθη, όπως η Τζαβέλλαινα, η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Μαρία Δασκαλογιάννη, η Δόμνα Βισβίζη κ.α.
Και κοντά σ’ αυτές, πρέπει να σημειωθεί και η περηφάνια της μάνας των Υψηλάντηδων, που δίνει για τη πατρίδα όλα της τα παιδιά και είναι γνωστή η απάντησή της στο παιδί της που της ζητούσε να χαρίσουν στον αγώνα τα χρήματα από την εκποίηση περιουσιακού τους στοιχείου: «Εγώ χάρισα στην πατρίδα 4 παιδιά, τα χρήματα θα υπολογίσω;»

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More
 
Cheap Web Hosting